Hur man får barn att äta något de inte ens vill smaka på...

... det är egentligen ganska enkelt... man luras ;) Nej, inte ljuga för barn, men om de har en sagofigur/actionhjälte/valfri sak eller person de ser upp till så kan amn ju döpa maträtten efter den ch säga att de tär det som han/hon äter.
Mina barn har konsekvent vägrat hembakat bröd, fram tills för ett tag sen som jag hittade ett recept på tunnbröd. Jag tänkte att jag nog skulle få äta det själv, men så gjorde jag en liten miss... jag gjorde det lite för tjockt så det såg ut som det brödet som Lovis bakar i Ronja Rövardotter. Det såg mina döttrar och kopplade direkt, det blev Lovis bröd, å nu äter de hembakat bröd varje dag :)

Lovis bröd,
40 kakor

100 gram margarin
1 liter vatten eller mjölk
½ pkt jäst
1 tsk salt
1 dl strösocker
4 msk ljus sirap
1 tsk hjorthornssalt
4 dl fiberhavregryn
4 dl grovt rågmjöl
ca 14 dl vetemjöl

Smält margarin och blanda med mjölk. Värm till fingervarmt. Smula ner jästen i en stor bunke och slå över vätskan. Rör om tills jästen löst upp sig. Rör ner salt, socker och sirap. Blanda rågmjöl och hjorthornssalt i en skål. Häll över i bunken med degvätskan. Rör ner resten av mjölet och arbeta ihop till en lös men smidig deg.
Jäs under bakduk i 45 minuter.
Värm en stekpanna. Ta upp degen och dela i 40 bitar. Rulla varje del till en liten boll och kavla ut på ordentligt mjölat bakbord/diskbänk. Nagga ordentligt och stek ca 1 minut på varje sida. Det smidigaste är att ha två stekpannor gåendes samtidigt, då tar det inte så lång tid. Jag brukar dessutom inte kavla ut mer än ett par stycken åt gången, eftersom de jäser lite medan de får vänta på stekpannan och inte blir riktigt lika bra då. Så kan man ju varva stekning med kavling, då har man fullt upp en stund.

En man i min frys

Jag fick en julklapp i december som dröjde sig kvar lite hos mig, det var en Herman. Nej, inte mannen i byrålådan utan en surdeg, som är som ett kedjebrev ungefär. Man tar hand om den, rör om varje dag, matar den vissa dagar och på nionde dagaen delar man den i fem delar, ger bort fyra och behåller nr fem. På dag tio bakar man en kaka (receptet följde med). Kakan blev jättegod, men nu har jag ingen Herman kvar. Å de jag gav bort till är också klara med sina, trodde jag. Så jag skickade upp en förfrågan på Facebook om det var nån som hade en. Det resulterade i ett recept på en filmjölkslimpa och att jag till helgen får en fryst (!) Herman. Men hela grejen med surdeg fascinerar mig, att man kan få vissa ingredienser att börja jäsa utan något som helst jäsmedel och sedan baka på det är bara för bra. Så jag letade reda på ett recept på surdeg, och satte fart. Sist jag provade att göra en egen så dog den efter två dar, men inte nu. Jag lyckades hålla liv i den såpass att jag hann baka en plåt morotsbröd och två rågbröd av den. Sen dog den. Jag är uppenbarligen inte gjord för att göra surdeg, men jag får väl prova några gånger till så kanske det ger sig. Brödet blev iaf gott ;)

Surdeg på vete, grundrecept

200 gram vatten, fingervarmt
200 gram vetemjöl
100 gram rivet äpple

Dag 1: Blanda ingredienserna i en bunke, och låt stå med lock (ej för tätt) på en varm plats, ex ovanför kylskåp. Lagom temp är 23-30 grader.

Dag 2: Rör om

Dag 3: Rör om

Dag 4: Dags att mata. Fyll på med ytterligare 200 gram mjöl och 200 gram vatten. Rör om ordentligt, och låt stå på samma plats som tidigare.

Dag 5: Dags att baka, eller ställa i kyl/frys för inväntan av bakning.

Man KAN frysa en surdeg, jag återkommer med instruktioner om upptining när jag själv vet hur man gör ;) Om man har den i kylen så ska den stå i en glasburk med lock, och matas var 5:e dag ungefär. Då häller man ur en del av surdegen och fyller på med mjöl och vatten enligt ovan.
När surdegen sen ska användas så tar man fram den natten innan så den hinner vakna till och börja bubbla innan bakningen.

Varm höstsallad

Ja, nu är det verkligen höst. Träden börjar ändra färg och varje helg är det grönsaksmarknad på torget. Min absoluta favorit så här års är kokade majskolvar med smör och salt.... nej nu ljög jag. Kokta betor (röda, polka eller gula) vända i smör och massor av vitlök är absoluta favoriten. Sist jag skulle göra det hade jag dock missbedömt mängden vitlök, så där stod jag med två vitlökslyftor sitället för fem *suck*. En blick in i kylskåpet sa mig att det fick bli nåt nytt, så här kommer min nykomponerade höstsallad för alla grönsaksälskare där ute ;)

Varm höstsallad (2-4 port)

4 polkabetor (funkar med vilka betor som helst)
2 morötter
1 äppelzucchini (funkar säkert med vanlig zucchini med)
2 vitlöksklyftor
½ röd chilifrukt
25-50 gram smör till stekningen
salt

Skala och skär betorna i mindre bitar, och koka dem sen. Medan de kokar kan du skala morötterna och hacka dem hyfsat fint, samt kärna ur och hacka zucchinin (jag lät skalet sitta kvar för att få lite mer tuggmotstånd). Hacka även chilin fint.
När betorna kokat klart kan du hälla av vattnet och ställa dem på plattan igen. Klicka i rejält med smör och häll i morötter, zucchini och chili. Rör runt ordentligt. Om du vill kan du nu flytta över till en stekpanna, det blir lättare att få lite yta och grönsakerna kokar inte. Pressa över vitlöken och salta ordentligt. När morötterna är lagom mjuka är det klart att hälla upp, men tänk på att låta dem ha lite tuggmotstånd kvar.
Nu är det bara att äta och njuta. Jag serverade med en hackad avokado och risbiffar (se recept nedan), det blev en härligt varm kombination i höstrusket.

Rosa kycklingmedaljonger

Ja ja, jag erkänner, det borde ha stått "kycklingköttbullar" men jag kan verklige inte få dem runda. Mina barn är inte helt förtjusta i varma grönsaker, men om man smyger ner dem i maten, finfördelat, så funkar det ypperligt. Att det sen blir rosa mat är mina gullungar överlyckliga över, det är ju mat för prinsessor då.
Nåja, oavsett om det är bullar eller medaljonger så är de riktigt smaskigt saftiga eftersom de tär mycket grönsaker i.

Rosa kycklingmedaljonger (8 port)

3,5 dl vatten
8 msk ströbröd
2 ägg
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 liten rödbeta
1 morot
1 gul lök
2 klyftor vitlök
800 g kycklingfärs
margarin till stekningen

Blanda vatten, ströbröd, salt och peppar. Låt smeten svälla i ca 15 minuter. Finriv morot, rödbeta och vitlök. Riv den gula löken lite grövre. Blanda ner grönsaker och ägg i smeten. Till sist blandar du ner färsen och rör runt tills du har en jämn smet. Forma till medaljonger eller bullar, vilket du helst vill ha. Större biffar funkar också. Stek i uppvärmd stekpanna på medelhög värme.

Blåbärsdags

Ja å är det blåbärsdags igen. I år kom de tidigt, men vad gör det? Bara trevligt att kunna ta med sig barnen ut i skogen och plocka blåbär på semester, så det har jag gjort idag. Det tar tid att plocka blåbär, särskilt när man har barn med sig, så att bara äta dem rätt upp och ner kanske inte alltid är det roligaste. Det blir mycket jobb för en tallrik blåbär. Så här bakar vi med blåbär, och idag blev det muffins. Muffins går snabbt och lätt att baka, absolut enklast är om man har muffinsplåtar med non-stick beläggning.
Jag lägger med lite annat smått o gott med blåbär här nedan med.

Blåbärsmuffins 12 st

100 gram smält smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 dl mjölk eller vatten
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
ca 1 tsk salt
200 gram färska blåbär (frysta funkar de med)

Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt. Rör i mjölk och smält smör. Tillsätt mjöl, bakpulver och salt, och vispa ordentligt. Rör försiktigt ner blåbären och fördela smeten i formarna.
Grädda  i ca 12-15 minuter tills muffinsen fått färg och rest sig.

Njut av ett gott dagsverke, och gör gärna flera satser. Muffinsen går jättebra att frysa.


Blåbärsmuffins


Blåbärssylt

1 liter blåbär (500 gram)
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
ev. konserveringsmedel

Blanda socker, vanlijsocker och blåbär i en gryta. Koka upp under omrörning och låt koka på medelhög värme tills blåbären är mos (ca 15 minuter). Skumma sylten emellanåt. Om du ska ha sylten i kylen så kan du använda valfritt konserveringsmedel, typ natriumbensoat (det står på förpackningen hur man gör). Annars går det bra att frysa sylten i lagom stora förpackningar så man kan tina allteftersom man behöver mer (eller allra bäst är ju att använda sylten direkt).

Tuppakaka

Här kommer ett enkelt och gott recept till vardags eller fest. Jag stjäl det här rakt av från min plastmamma, så om du läser det här Linnéa: Tack!!

Tuppakaka 1 långpanna

4 ägg
6 dl strösocker
5 dl vetemjöl
150 g smör
2-3 dl röda vinbär

Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret. Blanda ner smör och mjöl i sockret. Häll smeten i en långpanna och strö över vinbären. Ta gärna lite extra vinbär för de tenderar till att försvinna i smeten. Grädda plåten i 200 grader, ca 25 minuter. Låt svalna något innan du skär kakan i lagom stora bitar. Ät och njut!!

Det går jättebra att servera med en klick grädde, vanlijvisp eller glass ;)


Tuppakaka

Grönsakssoppa med linser

Ja då är det förkylningstider här, och med svullen hals är allt annat än soppa svårt att få ner. Så idag blir det en näringsrik soppa med vitlöksbröd på sidan (lite måste man unna sig när man är sjuk, annars blir man ju inte bättre). Soppans styrka avgörs helt av kryddningen, använd så mycket chili och vitlök du bara kan om det gäller att bota förkylningen. Tro mig, det hjälper!

Grönsakssoppa med linser (aka förkylningssoppa) 4-6 port

1 stor morot (eller två små)
ca 10 cm purjolök
4-5 potatisar
2-3 klyftor vitlök
1 brk krossade tomater
2 msk chilisås
5 dl grönsaksbuljong
1 dl röda linser
1 dl matgrädde
½ dl rött vin
salt
svartpeppar
chilipeppar

Grovhacka morot, purjolök och potatis, och finhacka vitlöken. Fräs morot och purjolök i en gryta med lite smör. När det svettats lite, häll på buljong, linser, krossade tomater, potatis, vitlök och chilisås. Låt koka upp innan du häller i matgrädde och rödvin. Låt rätten sjuda i 10-15 minuter. Krydda och smaka av. Servera med bröd och om du kryddat den starkt kan det vara gott med matyoghurt eller liknande i en klick ovanpå soppan.



Risbiffar

Den här rätten vet jag inte ens var den kommer ifrån, men den står i mitt block så det är väl som vanligt ett recept jag hittat och modifierat så det passar mig. Den här rätten tar lite längre tid än vad ajg brukar lägga ner på matlagningen, så man kan gott göra dubbel sats och frysa in om man inte orkar göra det så ofta, för biffarna är otroligt goda och ganska så nyttiga. kryddningen kan man naturligtvis variera lite som man vill, men man ska tänka på att det krävs rätt mycket för att få smak på de här biffarna, så ös på lite extra (eller låt bli om du har barn som är kinkiga på kryddning).


Risbiffar ca 8 st

8 dl grönsaksbuljong
1 liten lök
2½ dl avorioris
150 g färska champinjoner
ca 50g riven parmesanost
2-3 klyftor vitlök
1 färsk chilifrukt/spansk peppar
salt
svartpeppar
smör och olja till stekningen

finhacka lök, vitlök, svamp och chili (kom ihåg att tvätta händerna dirket efter). Stek löken mjuk i en gryta. Tillsätt riset och stek i 2 minuter. Vänd ner svamp, chili, vitlök, salt och peppar. Tillsätt buljong, lite i taget (ca 2 dl varje gång). När riset kokat ihop och vätskan är borta kan du vända ner osten och låta det hela svalna en stund.
Forma biffar och lägg i en smord ungsfast form. Grädda i ugnen på ca 225 grader tills de fått fin färg och är genomvarma.
Servera med en god sallad.




Söndagsbrunch

Idag skiner solen och det gjorde promenaden till affären lättare. Vi har nämligen som regel att äta brunch på söndagar, just för att vi gärna vill sova lite längre än vanligt (eller jag iaf). Så jag ger barnen varsin frukt direkt på morgon och sen får de leka eller titta på barnprogram tills jag orkar göra brunch. Idag hade vi dock dåligt med mat hemma, så det blev en promenad i vårsolen till affären först.
En brunch är egentligen ett förträffligt sätt att umgås med sin familj och sina vänner, man kan trippa runt i myskläder utan att nån egentligen bryr sig och om vädret tillåter kan man ta en långpromenad efter man ätit. Perfekt söndagstllvaro med andra ord.
Vad har man då till brunch? Vad man vill, men det ska vara mycket och mättande. Jag är förespråkare för allt som är hyfsat enkelt; kalkonbacon, färdiga plättar, färdig raggmunk, äggröra, grillad kyckling, massor av grönsaker, man kan ta vad man vill och en bra idé kan vara att använda sig av rester från veckan. För mig är de viktigaste ingredienserna äggröra, apelsinjuice och kaffe, sen går vad som helst bra.
Som exempel kan jag berätta hur vår brunch såg ut idag, det var äggröra, juice, kaffe, mackor med rökt kalkon, plättar med sylt och grädde (naturligtvis färdigköpta, det kan man ha i frysen och plocka fram när man är sugen) och stekta köttbullar.
Förra gången var det raggmunk, kalkonbcon, äggröra juice, kaffe och massa goda mackor.
Så, gör din familj och/eller vänner glada och ställ till med brunch nästa helg ;) Det är alltid uppskattat.

Äggröra 4 port

6 ägg
2 msk matgrädde
valfri kryddning (gärna gott om salt)

Vispa äggen och grädden väl. Häll i en varm stekpanna och rör runt HELA TIDEN (träslev och teflonpanna rekommenderas), tills du har en gryning massa utan för mycket vätska kvar. Då kan du krydda och servera.


Ha nu en underbar vårdag allihop!

Scottish Chocolate

Ja, då var det fredag. Vädret är ruggigt men ändå töar det. Inte särskilt kul att vara utomhus men om man ändå varit det så kan det vara gott att värma sig med något riktigt varmt och smaskigt. Varm choklad brukar vara populärt hos alla, och när det är fredag kan man som vuxen unna sig lite extra. Jag tycker man ska prova det här oavsett om man gillar whisky eller inte... det är en höjdare.
Men vi börjar med den barnvänliga versionen ;)

Varm choklad 3 koppar

6 dl mjölk
2-3 msk kakao
1 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 nypa cayenne eller chilipeppar

Häll mjölken i en gryta. Sätt på värmen och blanda i de andra ingredienserna (en visp brukar vara bra att använda). Rör i grytan då och då tills det är lagom varmt. Häll upp och servera med en klick vispad grädde på topen.

Scottish Chocolate

1 kopp varm choklad enligt ovan
4-6 cl skotsk whisky (ta en len variant, jag rekommenderar Black Grouse)
vispad grädde

Häll varm choklad i en mugg. Rör i whiskyn och toppa med vispad grädde. Njut!!!




Förresten ska jag nog tipsa om de här underbara glasen med. Eva Solo heter serien... tror det är duka som har dem (de som köpte dem åt mig kanske kan bekräfta?). Den här varianten funkar med både kalla och varma drycker, å är bara såååå snygga ;)

Mammas kardemumsiga pannkakor

Jaha, så var det torsdag, och som "äkta" svensk så ska jag steka pannkakor idag... för det gör man på torsdagar... särskilt om barnen inte ätit det på dagis eller i skolan. Jag tänker påpeka redan nu att jag i så lång utsträckning som möjligt använder ekologiska matvaror, för att slippa ladda våra kroppar med gifter. Visserligen blir det lite dyrare, men jag tror det lönar sig i längden. Pannkakor ska ju traditionellt serveras med grädde och sylt, men rivet äpple eller skivad banan funkar ypperligt istället för sylt. Grädden vill jag ha kvar eftersom det är viktigt att få i sig en del fett, och det blir inte så mycket av den varan i pannkakorna (använd en teflon/non-stick stekpanna när du gör dem).

Mammas kardemumsiga pannkakor ca 10st

3 ägg
6 dl lättmjölk eller vatten
1,25 dl grahamsmjöl
1,25 dl siktat dinkelmjöl (eller vetemjöl)
1 tsk salt
2 tsk honung
1 msk matolja
1 tsk bakpulver
2-4 tsk kardemumma

Vispa ägg och hälften av mjölken i en bunke. Häll i mjölsorterna och vispa till en jämn smet. Blanda i salt, olja, honung, bakpulver och kardemumma. Avsluta med resterande mjöl och vispa ordentligt så inga klumpar finns kvar.
Låt smeten stå svalt i minst 30 minuter (helst 1-1½ timme).
Stek pannkakorna i en väl uppvärmd stekpanna (jag brukar använda en liten klick smör för att de ska få den rätta färgen).


pannkakor

Pasta Tacchino

ja jag var bara tvungen att styla till titeln lite ;) Egentligen är det så enkelt att det är en carbonara fast med kalkonbacon istället för vanligt bacon. Smalare och godare, och bra för oss semi-vegetarianer som inte äter fyrfotadjur. Är man helt vegetarian så kan man använda skivade och stekta champinjoner istället för kalkon.
Eftersom jag har barn att tänka på så brukar jag vara försiktig med salt och peppar. En sån här sås behöver inte saltas eftersom baconet är ordentligt salt, svartpeppar brukar jag ställa på bordet så kan var och en ta så mycket han/hon själv vill ha. Att föredra är naturligtvis en pepparkvarn så pepparn får ordentlig smak.
Barnen brukar gilla den här rätten, använder man dessutom spagetthi så tycker de det är roligt att äta med. Glöm inte att färglägga tallriken med grönsaker i olika färger.

Pasta Tacchino 3-4 port (snarare 3 om man räknar vuxenportioner)

Pasta (kolla på paketet hur mycket det ska vara)
1 pkt kalkonbacon
1 msk smör
2 msk siktat dinkelmjöl (funkar lika bra med vanligt vetemjöl)
2,5 dl matgrädde
1,5 dl vatten
vitpeppar
svartpeppar

Koka pastan i rikligt med vatten och gärna en buljongtärning.
Medan pastan blir klar smälter du smöret i en gryta och vispar sen i mjölet. Fyll på med grädde och vatten, och låt såsen koka upp. Klipp baconet i bitar rakt ner i såsen. Smaksätt med vitpeppar och lite svartpeppar. Smaka av och låt såsen puttra tills pastan är klar.
Servera med massor av goda grönsaker och svartpeppar.


Pasta Tacchino

Grönsaker, och inget mer

Jupp nu är det s att jag kommit fram till att det kan vara bra att faktiskt samla bra recept på ett ställe där jag själv, och andra alltid kommer åt dem. Jag ska försöka lägga in lite bilder med, men idag blir det ingen.
Så dagens middag var grönsaksgryta med pasta, blev otroligt gott... mycket smak o lagom starkt. Vill man göra den mer barnvänlig så kan man använda mild tacosås eller bara mer krossade tomater.

Grönsaksgryta 3-4 port

1 stor morot (eller 2 små)
1 liten lök
3 klyftor vitlök
1 burk krossade tomater
½ burk tacosås (jag använde habanero & tequila salsa)
1-1½ dl matgrädde
70g majskorn
½ buljongtärning
ca 100g broccoli
salt
svartpeppar
25g smör till stekning

Hacka morot, lök och vitlök, och stek dem i smöret. Låt de bara bli lite varma.
Häll över krossade tomater, tacosås och lägg i buljongtärning. Låt puttra en stund innan du häller på grädden.
Blanda i majskorn och broccoli (i lagom stora bitar). Låt rätten bli genomvarm och krydda efter smak.
Servera med pasta, ris elelr potatis och gärna en sallad.


Håll till godo!!

This is Jack, the pumpkin King

Nu är det halloween igen! Woohoo! I år har vi för första gången karvat oss en jack o' lantern, alltså en pumpalykta. Det är mycket enklare än man kan tro, även barnen kan hjälpa till att gröpa ur och rita på pumpan, men lämna skärandet till de vuxna.


Jack O' Lantern

  • 1 st stor pumpa (grukar heta halloween-pumpa i affärerna)
  • 1 st vass, ganska lång kniv
  • 1 st glasskopa i metall
  • 1 bunke att lägga avfall i
  • värmeljus eller liknande

Börja med att skära upp ett lock i toppen av pumpan. Håll dig hyfsat nära skaftet. Rita gärna innan du skär, whiteboardpennor går att tvätta bort från pumpan efteråt. Ta upp "locket" och jämna till så inga trådar hänger ner. Nu kan du börja plocka ur frön och trådarna som fröna hänger i. När du fått loss det mesta som sitter löst, så använd glasskopan att skrapa ur det som sitter fast med. Pumpan ska vara så pass tömd att inget kan hänga ner i ljuset eller för hålen som du skär sedan.
Så, dags att designa Jack då. Om man googlar lite så kan man hitta mängder av tips och mallar, endera väljer man en sån och skriver ut, och ritar efter den, eller så ritar man på fri hand direkt på pumpan. Jag ritar direkt, blir roligare så, och dessutom kan barnen hjälpa till. Här delade vi upp det så att äldsta tösen ritade ögonen, minstingen ritade en näsa och jag ritade munnen. Sen är det bara att skära! Ta de stora bitarna först, så blir det lättare att få loss de små sen. Ytterligare ett bra tips är att börja från mitten och jobba utåt, på så sätt blir det lite stabilare och enklare att skära. Använd gärna en mindre kniv till de finare detaljerna. Putsa bort de sista resterna inifrån så att så mycket ljus som möjligt kan komma ur hålen. När du skurit klart kan du ta ett papper med lite vatten på och tvätta av din pumpa.


Nu är Jack redo att tjänstgöra på din yttertrappa, balkong eller i nåt fönster. Dock kan det lukta en del när man tänder, så utomhus är en bra plats att ha den på. Sätt i ett värmeljus, tänd och sätt på locket, och njut av din pumpa fler dagar än bara 31/10.



En annan sak som hör i alla fall det amerikanska halloweenfirandet till, är pumpapajen. Här i Sverige kallas den även för falsk ostkaka, men jag hittade ett recept på just amerikansk pumpapaj som jag tänkte dela med er. Riktigt gott och den doftar nästan jul.

Amerikansk pumpapaj


ca 4 dl vetemjöl
1 msk socker
0,25 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
175 gram margarin
0,25 dl vatten
1 äggvita

ca 1,5 kg pumpa
lite olja
4 ägg
2,5 dl grädde
1 tsk kanel
0,5 tsk malen ingefära
0,25 tsk malda nejlikor
1,5 dl socker

valnötter eller pekannötter att dekorera med.

Börja med degen. Blanda vetemjöl, bakpulver, socker och vaniljsocker. Dela margarinet i bitar och blanda med de torra ingredienserna tills det är en grynig massa. Blanda i vattnet och knåda snabbt ihop till en deg. Lägg degen i plastfolie och låt vila i kylskåp ca 30 minuter.
Ta ett bakplåtspapper, lägg på en plåt och pensla lätt med lite olja. Dela pumpan i två delar, gröp ur fröna och lägg dem med snittytorna nedåt på plåten. Ställ i ugnen 175 grader, ca 45 minuter.
Tryck eller kavla ut hälften av degen i en hyfsat djup pajform. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och fyll med torkade bönor eller liknande. När pumporna är klara, ställ in formen med pajskalet på 160 grader i ca 15 minuter. Ta sedan bort pappret och bönorna och grädda ytterligare ca tio minuter.
Medan pajskalet står i ugnen, vispa upp 1 äggvita.
Gräv ur köttet ur pumpan, det borde vara ganska mjukt. Mixa med en mixerstav eller i en mixer så det blir puré. Blanda i 4 ägg, ett i taget och se till att du blandar ordentligt. Häll i grädden och blanda runt ordentligt. Blanda till sist i kryddorna och sockret. Häll ner smeten i pajskalet och ställ in i ugnen på ca 160 grader, i ungefär 45 minuter.
Pajen är klar när den har "stannat", alltså, när den är mer fast än flytande.
Dekorera med valnötter eller pekannötter. Servera med glass eller vispgrädde.

Min minsta tös är allergisk mot mjölk, men den här pajen går jättebra att baka med ersättningar. Jag använder Mildas mjölkfria margarin och iMat istället för grädde. Det finns även "vispgrädde" gjord av sojabönor som funkar jättebra.


Halloween

Nu är det äntligen dags för årets läskigaste och mysigaste helg! Fylld med ljus, lampor och pumpor är hösten i antågande, och detta måste naturligtvis firas ordentligt.

Avhuggna häxfingrar 40 st

4½ dl dinkelmjöl (eller vetemjöl)
1 dl strösocker
200 gram smör
2 tsk vaniljsocker
mandelspån
hushållsfärg till naglar och fingerslut

Blanda de torra ingredienserna först. Lägg i smöret i bitar och arbeta ihop allt till en jämn deg. Låt den vila i kylskåpet ca 30 min.
Sätt ugnen på 175 grader. Dela degen i två delar och rulla till två långa ormar. Dela sedan dem i 20 delar och gör "fingrar" av dem. Du kan skapa veck i huden med en liten kniv. Sätt fast mandelspånen som naglar.
Lägg på plåt och grädda ca 10 min. Låt kakorna svalna på ett galler och måla sedan naglar och fingerändar med hushållsfärg. Vill man ha häxfingrar a la trollkarlen från oz så blandar man grön färg i degen.

Välkomstdrink a la galne proffessorn

Äppeldryck av ciderkaraktär
Gelegodis (kommer i olika former runt halloween, jag valde hjärnor)
grön hushållsfärg

Lägg gelegodis i botten av ett glas
Fyll på med äppelcider/dryck
droppa i lite hushållsfärg
För monster över 18 år rekommenderas några cl sourz appel i.

kaka och drink

Morotsbröd

Ja, här står jag, mitt i natten och sugen på färskt bröd till frukost, och varför välja nåt som går snabbt? Nej, morotsbröd är som vilket annat bröd som helst, det ska jäsa i 2 * 30 minuter, och gräddas i en dryg kvart. men vad gör man inte för att barnen och en själv ska få en god frukost?

Morotsbröd

50 gram jäst
50 gram smör
4 dl mjölk
1 tsk salt
2½ msk socker
200 gram finrivna morötter (ca 2-3 st)
6 dl grahamsmjöl
ca 5 dl vetemjöl

Börja med att riva morötterna.
Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret, blanda med mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Häll mjölk och smör över jäst, och rör om tills jästen smält.
Blanda i salt, socker och morötter, och sist mjölet. Knåda till en smidig men kraftig deg, några minuter behövs i alla fall, den ska lossna från bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Smörj en långpanna eller bakform (30 * 40 cm) med ordentligt med smör, elle rlägg i bakplåtspapper. Knåda degen lite lätt och tryck ut den i långpannan.
Skär med mjölad kniv till 24 bitar, och nagga "kakan". Jäs ytterligare 30 minuter under bakduk.
Grädda i 225 grader ca 15-20 minuter och låt sen svalna på galler.

Njut brödet varmt med smör på ;)




bitar av morotsbrödet


Kärleksmums i vintermörkret

Ja, så här i djupaste januari så kan det vara gott med nåt varmt, sött och chokladigt i väntan på våren ;) Kärleksmums är ett klassiskt, enkelt och snabbt recept som passar de flesta. Den här smeten passar perfekt till en form på 30x30cm, har du ingen sån så ta en vanlig långpanna och gör en "vägg" av ugnsfolie så den blir lagom stor. Sen lägger du bakplåtspapper i den delen av pannan som du ska använda. Klassiskt så görs denna kaka med kokos, men eftersom ajg vill ha min lite mer allergivänlig så använder jag strössel istället, men det är en smaksak, man tar det man vill ha att pynta med helt enkelt.

Kärleksmums ca 16 bitar

3 ägg
2½ dl strösocker
1½ dl mjölk
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
150 gram smör

Glasyr:
75 g smör
250 g florsocker
2 msk kakao
3 msk starkt kaffe
2 tsk vaniljsocker

strössel

  • sätt ugnen på 225 grader.
  • vispa ägg och socker pösigt
  • blanda i mjölken
  • blanda de torra ingredienserna i en annan bunke, och rör sen ner i äggsmeten.
  • smält smöret och blanda i.
  • häll smeten i formen som du valt, och grädda i 10-15 minuter.
  • medan den står i ugnen gör du glasyren.
  • smält smöret och blanda med kaffet.
  • rör ner florsockret, kakaon och vaniljsockret.
  • när kakan är klar, bred glasyren ovanpå medans kakan fortfarande är varm
  • strö över strössel på en gång, innan glasyren stelnat.
  • skär kakan i rutor när den svalnat så glasyren stelnat.

karleksmums m strössel


pepparkakor överallt!

Nu 'är det snart jul, och pepparkakskryddan flödar. Det är pepparkakssmak på muffins, kaffe, te, kakor och min favorit: kladdkakan. Jag ger er det här receptet med en varning, gör den inte ensam, för den går åt, garanterat.

Pepparkakskladdkaka

150 gram margarin
2 ägg
3 dl strösocker
1½ dl vetemjöl
4 msk kakao
ca 1 msk pepparkakskrydda

  • smält margarinet
  • rör ihop ägg och socker
  • häll mjöl, kakao och krydda i sockerblandningen och rör om
  • häll margarinet i blandningen och rör om till en jämn smet
  • häll upp i en springform och grädda i 175 grader, ca 30 minuter.
  • Njut den varm, gärna med lite vispgrädde eller vaniljglass.
Använd en non-stick form så slipper du smörja formen innan du gräddar.


Välkomna till vår nya matblogg!

Och snart är det jul igen!
Idag bakar jag och V pepparkaksmuffins, bara för att vi känner oss lite juliga (och insnöade).

Pepparkaksmuffins (12 stora)

150 gram margarin
2 ägg
2 dl socker
4 tsk pepparkakskrydda
4½ dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver
1½ sojamjölk (eller vanlig mjölk, eller vatten)
1 dl frysta lingon

Vispa ägg och socker pösigt.
Smält margarinet och blanda med ägg och socker.
Häll i krydda, vetemjöl och bakpulver. Rör om ordentligt.
Blanda i vätskan och sist lingonen.
Häll upp i formar eller muffinsplåt, och grädda i uppvärmd ugn på 225 grader i ca 15-20 minuter.

Njut med ädelost och en mugg glögg.



mvh
Mamma

RSS 2.0