Förlänga sommaren = konservera allt ätbart

Inte allt ätbart då kanske, men mycket går att spara och äta under vintern. Alla rotfrukter klarar sig rätt länge så lnge de får ligga mörkt, svalt och torrt. Om man inte har en egen jordkällare går det dock bra att lägga in eller förvälla och frysa det mesta.

Förvälla rödbetor:
Skala rödbetorna och skär i den storlek du vill ha (ju mindre desto kortare koktid). Lägg i kallt vatten, salta lätt och koka upp. Låt koka några minuter, häll av och lägg i påsar och stoppa in i frysen.

Förvälla sockerärtor:
Rensa bort allt som inte ska ätas (blad o dyl). Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i ärtorna när vattnet kokar, räkna till ungefär 15, ta upp dem och slå på kallt vatten genast. Häll av vattnet när ärtorna är svala och lägg ärtorna i en påse och frys.

Förvälla kantareller (och säkerligen annan svamp med):
Rensa svampen och skär i mindre bitar. Lägg i en gryta och värm långsamt upp till kokning (kantarellerna har egen vätska så du behöver inte tillsätta nån). Låt koka tills vätskan är väl upptagen av svampen. Lägg kantarellerna i burkar och häll över lite svampspad. Frys in.





Sötare saker som frukt och bär kan man med fördel göra sylt, saft, marmelad eller liknande av, du hittar många bra recept för sånt på den här sidan.

Rabarberfrossa!!!

Nu har min buske växt till sig ordentligt, rabarbern alltså. Snart åker vi på semester och då är det ju lika bra att plocka av så mycket som möjligt så den får möjlighet att växa till sig ännu mer. Idag blir det dock ingen smulpaj, utan jag tänkte helt enkelt göra marmelad och saft av den, så vi kan få lite smak av sommar under vintern med.

Sommarmarmelad, ca ½ liter

600 gram rabarber
100 gram (eller mer) smultron
två händer fulla med ringblommor (använd bara kronbladen)
1 vaniljstång
1 kanelstång
½ tsk malen ingefära
450 gram socker

Skär rabarbern i 1 cm långa bitar. Dra kronbladen av ringblommorna.
Koka upp rabarber, vanilj, kanel, ingefära och socker. Låt koka ca 30 minuter.
Rör ner smultron och blomblad, och låt koka ytterligare 5-10 minuter.
Plocka upp vanilj och kanelstång. Häll upp i väl rengjorda burkar och ställ upp och ned för att svalna.




Rabarbersaft, ca 1 liter

500 gram rabarber
7 dl vatten
200 gram strösocker (ca 2,5 dl)
1 vanlijstång

Skär rabarbern i bitar. Koka upp rabarber, vatten och vanilj. Låt koka ca 15 minuter utan omrörning.
Sila bort rabarber och vanilj.
Koka upp vätskan tillsammans med sockret.
Häll upp på flaska.

Blanda efter smak ut med vatten när den ska användas.

RSS 2.0