Hur man får barn att äta något de inte ens vill smaka på...

... det är egentligen ganska enkelt... man luras ;) Nej, inte ljuga för barn, men om de har en sagofigur/actionhjälte/valfri sak eller person de ser upp till så kan amn ju döpa maträtten efter den ch säga att de tär det som han/hon äter.
Mina barn har konsekvent vägrat hembakat bröd, fram tills för ett tag sen som jag hittade ett recept på tunnbröd. Jag tänkte att jag nog skulle få äta det själv, men så gjorde jag en liten miss... jag gjorde det lite för tjockt så det såg ut som det brödet som Lovis bakar i Ronja Rövardotter. Det såg mina döttrar och kopplade direkt, det blev Lovis bröd, å nu äter de hembakat bröd varje dag :)

Lovis bröd,
40 kakor

100 gram margarin
1 liter vatten eller mjölk
½ pkt jäst
1 tsk salt
1 dl strösocker
4 msk ljus sirap
1 tsk hjorthornssalt
4 dl fiberhavregryn
4 dl grovt rågmjöl
ca 14 dl vetemjöl

Smält margarin och blanda med mjölk. Värm till fingervarmt. Smula ner jästen i en stor bunke och slå över vätskan. Rör om tills jästen löst upp sig. Rör ner salt, socker och sirap. Blanda rågmjöl och hjorthornssalt i en skål. Häll över i bunken med degvätskan. Rör ner resten av mjölet och arbeta ihop till en lös men smidig deg.
Jäs under bakduk i 45 minuter.
Värm en stekpanna. Ta upp degen och dela i 40 bitar. Rulla varje del till en liten boll och kavla ut på ordentligt mjölat bakbord/diskbänk. Nagga ordentligt och stek ca 1 minut på varje sida. Det smidigaste är att ha två stekpannor gåendes samtidigt, då tar det inte så lång tid. Jag brukar dessutom inte kavla ut mer än ett par stycken åt gången, eftersom de jäser lite medan de får vänta på stekpannan och inte blir riktigt lika bra då. Så kan man ju varva stekning med kavling, då har man fullt upp en stund.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0