Storkok

Ja, nu har skolorna börjat igen och jag börjar nytt jobb om ett par veckor, så därför tar jag den här veckan i akt och fyller upp frysen med matlådor så jag ligger ett steg före. Idag blev det en halvt om halvt improviserad gulasch. Den blev god men tog lite längre tid än jag tänkte.
 
Gulasch ca 8 port
 
800 gram högrev
2 gula lökar
3-4 morötter
2 röda paprikor
nästan en hel vitlök (efter smak)
2 burkar krossade tomater
2 köttbuljongtärningar
1,5 liter vatten
1-2 msk margarin
8 potatisar
3-4 msk tomatpuré
1,5 dl rött vin
ca 10 vitpepparkorn
salt
svartpeppar
chillipeppar
paprikapulver
en nypa kanel
en nypa kardemumma
 
Skär lök, vitlök, morötter, paprikor och kött i tärningar, och fräs tillsammans med margarin i en stor gryta tills det kommit ut gott om vätska och köttet fått fin färg.
Fyll på med krossade tomater, buljongtärningar, vatten, vitpepparkorn och tomatpuré. Låt det hela koka upp och skär potatisen i tärningar under tiden. Häll i potatis och rött vin. Om det slutar koka, så låt det koka upp igen innan du sänker värmen på spisen, grytan ska bara sjuda lätt. Gör en grundkryddning och låt det hela puttra i ca 1 timme, tills köttet är ordentligt mört. Smaka av med mer kryddor, och servera sedan, gärna tillsammans med en klick grekisk yoghurt och surdegsbröd.
 

Kräftpremiär!

Nu närmar sig hösten med stormsteg och detta innebär att vi får äta kräftor igen. Underbart!! Jag och ena dottern är skaldjursälskare så den här tiden på året njuter vi lite extra. I fredags kväll skulle vi ha lite "fredagsmys" vilket innebar 2 kg kinesiska kräftor och en västerbottenpaj (plus lite grönsaker). Det blev dock över av både paj och kräftor så idag blev det kräftsoppa. Helt suveränt att kunna använda resterna på det här sättet.

Kräftsoppa 4 port
ca 20 kräftor med skal
4 dl spad från kräftorna
4 dillkronor med 1-2 dm stjälk på varje
2 små, eller 1 stor, rödlök
2 morötter
½ paprika
2-3 klyftor vitlök
15 g margarin
5 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde
1 dl grekisk yoghurt
1-2 tsk tomatpuré
salt
svartpeppar
en nypa chilipeppar
en nypa strösocker

Skala kräftorna och lägg undan kräftstjärtarna till senare. Lägg klor, ben och skal av stjärtarna i en gryta.
Dela grönsakerna i mindre delar, inte för smått det behövs inte, och lägg i grytan tillsammans med margarin. Fräs grönsakerna någon minut.
Lägg sedan i kräftspad, vatten, buljongtärning och dill. Koka upp och låt koka ca 15 minuter.
Sila bort skal och grönsaker, och häll tillbaka vätskan i grytan.
Blanda ner grädde, yoghurt, tomatpuré och kryddor. Koka upp och låt koka på låg värme i ca 5 minuter. Krydda och smaka av.
Strax innan servering läggs kräftstjärtarna ned i soppan.
Servera gärna med en kvist dill och lite hembakat bröd med smör och ost.


Toast Skagen

Påsken har kommit och gått, med mycket godis, fika och otroligt god mat. Jag stod för den traditionella påskmiddagen med lammstek i år. Jag ville dock ha en förrätt till, och alla jag frågade sa "toast skagen", men det kändes lite tråkigt. Nåja, här är i alla fall min egen version på en klassisk rätt.

Toast Skagen 6 port

1 burk skalade räkor i lag (tror det är ungefär 250 gram)
1 burk kräftstjärtar i lag (samma storlek på burken)
1 liten rödlök
1-2 msk citronsaft
1 knippe dill
2 dl creme fraiche
6 skivor rökt lax
Ciabatta skuret på 12 st skivor, ca 1,5-2 cm tjocka.
4-5 vitlöksklyftor
½ dl olivolja
flingsalt
oregano
timjan
basilika
salt
svartpeppar

Börja med brödet så det kommer in i ugnen.
Sätt ugnen på 200 grader. 
Skala vitlök och dela till halvor.
Lägg bröd och vitlök i en långpanna eller ugnsfast form.
Häll över olivolja.
Strö över flingsalt, oregano, timjan och basilika. Använd helst färska kryddor, men torkade funkar med.
Gnid in kryddor, vitlök och olja i bröden.
Ställ in i ugnen tills de har fin färg, ca 10 minuter.

Häll av lagen från räkor och kräftstjärtar, och häll skaldjuren i en bunke.
Finhacka löken och blanda ned i bunken.
Ta undan dill till dekorationen och klipp ner resten i skaldjursblandningen.
Häll över citronsaft och blanda runt.
Lägg ungefär en fjärdedel av blandningen i en annan skål.
Blanda ned creme fraiche i den stora bunken, smaka av med salt och peppar.
Klä serveringsskålar med varsin laxskiva.
Häll upp creme fraiche-röran i serveringsskålarna.
Fördela skaldjursblandningen du har kvar på toppen av skålarna, och avsluta med en dillkvist (eller ett basilikablad som jag gjorde).
Lägg brödbitar vid sidan om och strö på lite flingsalt.



Kyckling- och broccolligratäng

Den här rätten är helt utifrån mitt eget huvud, baserad på saker jag tycker är gott.

Kyckling- och broccolligratäng, 2-4 port

500 gram kyckling innerfilé, eller tunna bröstfilléer
400 gram fryst broccolli
150 gram fetaost
1,5 dl vispgrädde

Lägg kycklingen så den täcker botten på en ugnsform.
Lägg broccolin ovanpå.
Smula fetaost över hela rätten.
Häll på grädden, och grädda i ugnen på 175 grader i ca 30 minuter tills kycklingen är klar och osten fått lite färg.
Krydda med salt och peppar efter egen smak.


Omelett-våfflor (aka LCHF-våfflor)

Ja jag erkänner, jag bakade och åt på tok för mycket i julas, och sen fyllde maken år, och innan jul så fyllde både jag och ena dottern år. Så jag har mer eller mindre frossat i bakverk sen november. Detta har resulterat i fem extra kilon på min ganska lilla kropp (jag är kort som få), och ett BMI på 27 vilket är klar övervikt. Detta har lett till att jag för tillfället äter låg-kolhydrat-kost. Jag vet inte om det funkar än, men det är värt att testa. Nedanstående var ett försök att göra våfflor som inte innehöll kolhydrater, alls. Hopplös uppgift eller? Jag hittade detta recept (jag har modifierat det något) på www.lchfrecept.se och där finns mycket gott. De smakar dock som en blandning mellan våfflor och omelett, och blir inte särdeles frasiga, men riktigt goda! Orginalreceptet innehöll bl a inget salt, men jag tyckte det behövdes lite. Ett tips är att låta smeten stå en stund innan man gräddar den, då håller den ihop bättre, och att vispa ordentligt. Och de sväller mycket i våffeljärnet, så ta inte för mycket smet på en gång.

Omelett-våfflor ca 12 st

6 ägg
3 dl vispgrädde
1 msk fiberhusk/malda psylliumfrön
½ tsk bakpulver
1-2 tsk olja

Vispa ihop smeten och låt stå en stund medan våffeljärnet blir varmt.
smörj järnet med en klick smör och grädda tills de fått fin färg.

Servera med vispgrädde och lite färska bär.


Pizzatajm

En av våra barns favoriter är hemlagad pizza, den går så bra att de oftast hellre vill ha den än köpepizza, vilket jag är glad för då det blir bra mycket billigare och blir en hel del över till matlådor. De går jättebra att skära upp i lagom bitar och styckfrysa. Egen pizzasallad är också lätt att göra, och variera.

Pizza, en ugnsplåt

25 gram jäst
2½ dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 5 dl vetemjöl

krossade tomater
valfri fyllning
riven ost
pizzakrydda

smula ner jästen i en bunke.
Häll på fingervarmt vatten och rör tills jästen smält.
Blanda i olja och salt.
Jobba in mjöl till en smidig deg.
Låt jäsa 30 minuter.
Baka ut direkt på bakplåtspapper på en plåt.
Lägg på krossade tomater, fyllning och riven ost. Avsluta med pizzakrydda.
Grädda i ugnen i 200 grader tills osten fått fin färg.

Pizzasallad

vitkål
olja
vinäger
salt
peppar

Strimla vitkål i en skål
Häll på valfri mängd olja och vinäger. Vinägern väljer du själv vilken smak du vill ha, jag föredrar dadelvinäger eller vanlig vitvinsvinäger, medan barnen bäst gillar joordgubbsvinäger.
Krydda med valfri mängd salt och peppar, smaka av.
Låt stå svalt medan du gör pizzan, eller helst över natten.



Vaniljdrömar!!

Nej inte sånna kakor som smälter i munnen, utan vaniljcupcakes. De är en uppenbarelse i vanilj och supergoda. Man kan använda precis vilket muffinsrecept man vill, men här nedan är det jag använde till blåbärsmuffinsen, och det funkar lika bra till de här med viss modifikation då.

Vaniljcupcakes 12 st

100 gram smält smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker

200 g creamcheese
2 dl vispgrädde
4 tsk vaniljsocker
50 g smör (rumstempererat)
1 dl florsocker

Smält smöret och låt svalna något.
Vispa ägg och strösocker luftigt.
Rör ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker, tillsammans med ägg, mjölk och smör.
Vispa till en jämn smet.
Häll upp i muffinsformar (gärna i en muffinsplåt) ungefär 3/4 av formen.
Grädda i 175 grader ca 20 minuter i mitten av ugnen.
Låt dem svalna.

Vispa ihop creamcheese, vispgrädde, vaniljsocker, smör och florsocker till en tjock smet som går att spritsa.
Spritsa på muffinsen, och garnera enligt egen smak.

Servera någorlunda omgående, inom några timmar om de står i rumstemperatur, ett dygn om de står i kylskåp.



Saffran och kardemumma

Jag är barnsligt förtjust i saffran, i alla former: saffransbullar, saffransris, saffranstryffel och nu... saffransskorpor. Jag hittade det här receptet på nätet men förenklade det lite, man behöver verkigen inte 700 bunkar med olika ingredienser om man tänker till lite när man bakar. Gör gärna en dubbel sats av de här skorporna, för de går åt snabbt som... choklad, eller, ja, ni vet.

Saffransskorpor ca 35 st

100g smör
1g saffran (2 pkt)
2 ägg
1,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl sötmandel alternativt 100g mörk choklad, grovt hackad
lite extra strösocker som garnering

Smält smör och saffran i en gryta på låg värme.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, även mandel/choklad som grovhackats.
Rör ner äggen i det smälta, något svalnade smöret.
Rör ner smörblandningen med de torra ingredienserna och knåda ihop till en smidig deg, det går ganska snabbt.
Dela degen på 3 delar och gör avlånga längder av dem,. Lägg på en plåt, strö socker på dem och grädda i 175 grader ca 25 minuter.
Ta ut plåten ur ugnen och sänk värmen till 125 grader.
Skär längderna till ca 1 cm tjocka skorpor. Lägg tillbaka på plåten och ställ in dem i ugnen ca 10 minuter.
Stäng av värmen och låt skorporna torka tills ugnen svalnat.

Njut tillsammans med varmt kardemummakaffe, glögg, julmust eller annat gott att dricka.


Kardemummakaffe

Ett litet tips för dig som vill sätta lite guldkant på kaffet. När du brygger kaffe, tillsätt kardemumma i kaffefiltret tillsammans med kaffet, ca 1 tsk per kaffekopp (men det är en smaksak hur mycket man vill använda). När kaffet är klart doftar det ljuvligt i köket och smaken på kaffet blir fylligare och lite speciell.


Mer halloween...

Ja, jag är ovanligt inspirerad i år, så jag tänkte prova något nytt. Varför inte makroner? Ja de som har vett att veta sina begränsningar kan ju tycka att det är lite svårt, men varför inte prova? Många lärdomar har jag fått dock, den viktigaste var nog att alltid ha tillräckligt med ingredienser för att göra en ny batch, för det är lätt att misslyckas. Makroner tar tid, så räkna med några timmars arbete. Det är visserligen värt allt stök när man är klar, för de är verkligen ljuvliga. När det gäller ugnstemperatur så har jag lärt mig att det varierar från ugn till ugn, min ugn bör bli perfekt på 125grader, medan recepten jag tittat på varierat mellan 93 och 150. Prova dig fram alltså. Och det här med att få till bra färg på bakverken... om du ska ha rejäl färg på dem kan det vara bra att ha i färgen sist och dessutom använda lite extra florsocker eller mandel i smeten så den blir kraftigare, de flyter lätt ut och blir tunna annars. Ehm, ja, å gör dem inte för stora. En smet räcker till 30 delar (alltså 15 makroner) men jag har gjort dubbelt, en av varje färg, och fick nog inte ihop mer än 15 makroner ändå.
Nåja, glöm inte att njuta rejält av dem, för det är du värd när du väl får ihop dem.

Pumpapajskryddade Makroner, 15 st
2 äggvitor
60 gram skållad mandel (jag använde mandelspån och det funkade jättebra)
2 dl florsocker
2 msk strösocker
hushållsfärg (gul)

Häll upp två äggvitor i ett glas och ställ i kylen, helst 12 timmar innan du ska göra makronerna, och var jättenoga med att ingen äggula kommer med.
Ställ in ugnen på 125 grader. Börja sedan med att mala mandel i en mixer, stavmixer eller liknande storlek funkar perfekt. Ha i florsockret i mixern och kör runt tills mandel och socker är bra blandat. Sikta ned på en bakplåt och ställ i ugnen 5 minuter. Låt svalna (det går snabbt).
Vispa äggvitorna till hårt skum (maräng) och häll på strösockret lite i taget under vispningen. När du kan göra toppar i äggvitan som inte böjer sig så räcker det, men gör marängtestet och försökra dig om att du kan vända bunken upp-o-ned för att vara helt säker. Nu blandar du i färgen, om du inte ska ha i för mycket, för det kan få smeten att bli rinnig.
Vänd ned de torra ingredienserna (sikta gärna en gång till) tills du har en jämn smet. Nu kan du testa smetens kvalitet genom att ta en sked och lägga ut lite smet på bakplåtspappret med. Om smeten flyter ut snabbt kan du hälla i lite mer florsocker i smeten. Om den inte flyter ut alls kan du bara röra runt lite till i smeten och sen prova igen. För att vara perfekt ska den flyta ut långsamt.
Nu är det dags att lägga upp smeten på bakplåtspapper, gör detta med en sprits. Du ska spritsa ut i storleken av en femkrona, inte större! Blir de större är det inte säkert att de håller utan spricker eller blir ojämnt gräddade. Det får lagom plats med 30 st på en plåt.
Nu ska makronerna vila i minst en timme för att ytan ska torka lite.
När de stått tiden ut ska de gräddas i ca 15 minuter (men det kan ta mer eller mindre tid). Du kan känna försiktigt på dem med fingertoppen när du tror de börjar bli klara, de ska vara fasta och inte dallra.
När du tar ut dem ur ugnen ska du ta dem från bakplåtspappret så snabbt som möjligt. Ett tips jag hittade var att hälla ett tunnt lager med vatten mellan plåt och papper för att på så sätt få hjälp av vattenångan att lossa dem. använd sedan något tunnt för att få bort dem, ex en stekspade eller osthyvel.
Låt makronerna svalna innan du brer på smörkrämen. Jag använde sprits även till smörkrämen och det fungerade jättebra.
Fyll makronerna genom att spritsa på smörkräm på ena delen och försiktigt lägga på en annan del (som en hatt).
Låt stå i kylen ett tag innan du smakar, så smörkrämen stelnar ordentligt.

Smörkräm
100 gram smör
1,5 dl florsocker
1-2 droppar vaniljarom
1 tsk kanel
0,5 tsk ingefära
0,25 tsk malda nejlikor
hushållsfärg

Låt smöret stå framme och mjukna en stund innan användning.
Vispa smör och florsocker med elvisp.
Tillsätt arom, kryddor och färg, och vispa tills du har en mjuk kräm.
Till dessa använde jag gul och röd färg för att få till en orange kräm som ska likna mittendelen av candy corn.

Jaha, det här var mina tips på makroner... det kanske kommer fler och snyggare när jag blivit bättre på dem. Men tänk på att det är smaken som räknas, inte utseendet.


Pumpapajsmakande Makroner med färger från candy corn



Amerikanskt halloween-godis

Jag har alltid undrat vad detta "candy corn" är som nämns i amerikanska filmer, så igår fick jag för mig att googla det. Det verkade vara en typ av godis som ska smaka ungefär som kola-bönor och ha lite roliga färger. Jag tyckte de verkade goda, och fina, så jag försökte hitta nånstanns i Sverige man kan få tag i dem. Jag misslyckades fatalt. Det verkar som att svenskar inte upptäckt denna delikatess ännu. Men så såg jag i ett blogginlägg att man kan göra egen, och efter en stunds googlande hade jag hittat ett otal recept och beskrivningar på hur man gör, och dessutom översatt ingredienslistan till svenska. Så, nu finns det här ett svenskt recept på hemgjord candy corn, och gissa om det är gott... och sött!

Receptet är en liten blandning mellan olika recept, eftersom jag var tvungen att få till med svenska ingredienser, det var inte helt enkelt att få tag i det som behövdes. Här finns en amerikansk version, ungefär samma som nedan, men hennes andra kreationer är så otroligt härliga, så snälla titta in!!

Candy Corn, ca 500 gram

ca 2 dl Agave sirap eller majssirap (om man inte hittar det kan man ta lönnsirap och i sista hand ljus sirap).
2,4 dl strösocker
75 gram saltat smör
1 tsk vaniljextrakt/vaniljarom
5,5 dl florsocker
3/4 dl majsstärkelse
en nypa salt
gul och röd hushållsfärg

Sikta ned florsocker och majsstärkelse i en bunke, och blanda med salt.
Ta en gryta och blanda sirap, strösocker, smör och vanilj. Koka upp under omrörning och låt koka 4 minuter, rör om emellanåt. Koka inte för länge, för då är det svårt att få ihop degen sen.
Ta av grytan från värmen och rör i de torra ingredienserna.
Låt svalna i grytan tills degen går att arbeta med ca 20-30 minuter.
Ta upp degen på ett bakbord eller på ett smörpapper eller dyl. Dela den på tre delar och arbeta delarna smidiga. Ta en del i taget och jobba in hushållsfärg, det går åt ganska mycket för att få ordentlig färg på godisarna. använd gärna handskar om du vill slippa färg på hela händerna. Ett tips är att börja med den gula, eftersom det inte gör något om du har färg kvar på händerna när du ska göra den orangea då.
När all deg är färgad tar du ca 1/4 av varje färg, rullar ut till långa ormar (gärna riktigt tunna). Lägg ormarna bredvid varandra (traditionell candy corn är i ordningen vit, orange, gul) och tryck ihop dem lite. Kavla mycket lätt över degen för att de ska fästa ännu bättre i varandra.
Skär triangal och tryck till dem lite med händerna, det blir varannan med gul spets och varannan med vit.
Placera svalt i minst 20 minuter, gärna någon timme, innan du lägger dem i burk med papper mellan så de inte kladdar ihop.




Happy Halloween peeps!!



Svamprisotto



Svamprisotto, 4 port.

4 dl avorioris
1 gul lök
1 dl vitt vin
8 dl grönsaksbuljong
ca 300 gram förvälld svamp, ex kantareller, taggsvamp och/eller champinjoner
smör till stekning av löken
salt
svartpeppar
en nypa ingefära
lite chilipeppar
1 tsk dragon

Hacka löken och stek lätt i en gryta med lite smör. Häll i riset och stek det blankt, tar någon minut. Häll på vin och lite av buljongen, och koka upp. Låt skjuda och tillsätt resterande buljong i omgångar när tidigare vätska börjar koka in i riset. När all buljong är i grytan hälle rdu i svampen, med spad, kryddar, smakar av och låt skjuda tills riset är mjukt och risotton är krämig.

Risotton går bra att äta som den är, emn servera gärna med en sallad, lite broccoli elelr kanske lite bacon.


Rabarberglass

Snabbt och enkelt, och ett bra sätt att göra annat med rabarberna än bara sylt och paj.

Rabarberglass

6-7 stjälkar rabarber
2 dl strösocker
1 dl vatten
1 krm askorbinsyra
1 kanelstång
5 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
ca 15-20 maränger

Skölj och skär rabarberna i bitar, ca 1-2 cm, och lägg i en gryta. Häll i socker, vatten, kanelstång och askorbinsyra. Koka tills rabarbern är mjuk. Ställ att svalna.
Häll grädden i en bunke, blanda i vaniljsocker och vispa tills grädden är medelhård. Krossa marängerna och vänd ner i grädden.
Klä en form/bunke i plastfolie så det blir lättare att få ur glassen ur den. Vänd ner rabarberkompotten i grädden, det gör inget om det blir marmorering i glassen så det behöver inte vara jämnt. Ställ i frysen och ät när den frusit ordentligt, efter några timmar.


Höstpyssel

Ja då börjar det lida mot höst, och trädgården är full av ätbara saker. I dagarna har jag plockat av frön från dillen, blir jättebra utsäde till nästa år, och gott att ha i hembakat bröd (recept på det kommer senare). Primärt just nu i min trädgård är de sista rabarberna, nypon och betor, både röda och gula. I år har jag gjort något som jag inte provat förr, nämligen nyponsoppa, gott och nyttigt är det och den går jättebra att frysa in.

Nyponsoppa ca 1,3 liter

6-7 dl färska nypon
1,3 liter vatten
1,25 dl socker
1,5 msk potatismjöl

Rensa bort blomfnas från nyponen och lägg bären i en gryta. Häll på vattnet och koka ca 10-15 minuter. Rör om och krossa gärna bären med en slev under kokningen. Häll vätska och bär i en sil över en bunke och passera/sila bären. Släng skräpet som blir och häll över soppan i en gryta (var noga med att få med all "puré" som finns på undersidan av silen. Blanda i socker och potatismjöl (blanda potatismjöl med lite av vätskan för sig och häll i grytan och rör om). Låt koka upp och servera med glass eller bara som den är.



Förlänga sommaren = konservera allt ätbart

Inte allt ätbart då kanske, men mycket går att spara och äta under vintern. Alla rotfrukter klarar sig rätt länge så lnge de får ligga mörkt, svalt och torrt. Om man inte har en egen jordkällare går det dock bra att lägga in eller förvälla och frysa det mesta.

Förvälla rödbetor:
Skala rödbetorna och skär i den storlek du vill ha (ju mindre desto kortare koktid). Lägg i kallt vatten, salta lätt och koka upp. Låt koka några minuter, häll av och lägg i påsar och stoppa in i frysen.

Förvälla sockerärtor:
Rensa bort allt som inte ska ätas (blad o dyl). Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i ärtorna när vattnet kokar, räkna till ungefär 15, ta upp dem och slå på kallt vatten genast. Häll av vattnet när ärtorna är svala och lägg ärtorna i en påse och frys.

Förvälla kantareller (och säkerligen annan svamp med):
Rensa svampen och skär i mindre bitar. Lägg i en gryta och värm långsamt upp till kokning (kantarellerna har egen vätska så du behöver inte tillsätta nån). Låt koka tills vätskan är väl upptagen av svampen. Lägg kantarellerna i burkar och häll över lite svampspad. Frys in.





Sötare saker som frukt och bär kan man med fördel göra sylt, saft, marmelad eller liknande av, du hittar många bra recept för sånt på den här sidan.

Rabarberfrossa!!!

Nu har min buske växt till sig ordentligt, rabarbern alltså. Snart åker vi på semester och då är det ju lika bra att plocka av så mycket som möjligt så den får möjlighet att växa till sig ännu mer. Idag blir det dock ingen smulpaj, utan jag tänkte helt enkelt göra marmelad och saft av den, så vi kan få lite smak av sommar under vintern med.

Sommarmarmelad, ca ½ liter

600 gram rabarber
100 gram (eller mer) smultron
två händer fulla med ringblommor (använd bara kronbladen)
1 vaniljstång
1 kanelstång
½ tsk malen ingefära
450 gram socker

Skär rabarbern i 1 cm långa bitar. Dra kronbladen av ringblommorna.
Koka upp rabarber, vanilj, kanel, ingefära och socker. Låt koka ca 30 minuter.
Rör ner smultron och blomblad, och låt koka ytterligare 5-10 minuter.
Plocka upp vanilj och kanelstång. Häll upp i väl rengjorda burkar och ställ upp och ned för att svalna.




Rabarbersaft, ca 1 liter

500 gram rabarber
7 dl vatten
200 gram strösocker (ca 2,5 dl)
1 vanlijstång

Skär rabarbern i bitar. Koka upp rabarber, vatten och vanilj. Låt koka ca 15 minuter utan omrörning.
Sila bort rabarber och vanilj.
Koka upp vätskan tillsammans med sockret.
Häll upp på flaska.

Blanda efter smak ut med vatten när den ska användas.

RSS 2.0