Välkomna till vår nya matblogg!

Och snart är det jul igen!
Idag bakar jag och V pepparkaksmuffins, bara för att vi känner oss lite juliga (och insnöade).

Pepparkaksmuffins (12 stora)

150 gram margarin
2 ägg
2 dl socker
4 tsk pepparkakskrydda
4½ dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver
1½ sojamjölk (eller vanlig mjölk, eller vatten)
1 dl frysta lingon

Vispa ägg och socker pösigt.
Smält margarinet och blanda med ägg och socker.
Häll i krydda, vetemjöl och bakpulver. Rör om ordentligt.
Blanda i vätskan och sist lingonen.
Häll upp i formar eller muffinsplåt, och grädda i uppvärmd ugn på 225 grader i ca 15-20 minuter.

Njut med ädelost och en mugg glögg.



mvh
Mamma

Kommentarer
Postat av: Siw

Och här kommer mitt bidrag till Pepparkaksavdelningen!



Tant bredbergs pepparkakor har vi gjort sen tidernas begynnelse :-)



Ingredienser

1,5 dl sirap

2,5 dl farinsocker

1 tsk nejlikor, malda

1 tsk ingefära, mald

1 tsk kanel

1 tsk pomeransskal, malda

175 g smör

1,5 dl vispgrädde

11-12 dl vetemjöl, (650-750 g)

2 tsk bikarbonat



Tillagning

Det här är ett ofta efterfrågat pepparkaksrecept. Receptet var infört

första gången 1973. Satsen var då dubbelt så stor. Degen är smidig och lättkavlad på mjölat underlag.Ska degen användas till pepparkakshus bör mera mjöl arbetas in. Den som inte har tid att kavla tunna kakor kan forma degen till en kaka ca 3 cm tjock och 10 cm lång i en frys- eller bakform. Låt då degen stå riktigt kallt i 2 dygn och skiva den sedan med hjälp av en osthyvel. Remsorna lockar sig och är lätta att räta ut direkt på bakplåtspapper. Passa gräddningen noga! Pepparkakor blir brända mycket snabbt!

1. Rör sirap, farinsocker, kryddor och smör smidigt.

2. Vispa grädden hårt och arbeta försiktigt in den i degen.

3. Blanda mjöl och bikarbonat. Arbeta in det i degen.

4. Låt degen vila övertäckt med folie på sval plats till följande dag.

5. Sätt ugnen på 225°.

6. Kavla en bit av degen till en tunn platta på väl mjölat underlag. Ta ut kakor med mått och lägg dem på bakplåtspapper. Grädda pepparkakorna ca 5 min. Låt dem svalna på plåten och sedan kallna helt på galler.



2010-12-02 @ 13:52:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0