Morotsbröd

Ja, här står jag, mitt i natten och sugen på färskt bröd till frukost, och varför välja nåt som går snabbt? Nej, morotsbröd är som vilket annat bröd som helst, det ska jäsa i 2 * 30 minuter, och gräddas i en dryg kvart. men vad gör man inte för att barnen och en själv ska få en god frukost?

Morotsbröd

50 gram jäst
50 gram smör
4 dl mjölk
1 tsk salt
2½ msk socker
200 gram finrivna morötter (ca 2-3 st)
6 dl grahamsmjöl
ca 5 dl vetemjöl

Börja med att riva morötterna.
Smula ner jästen i en bunke.
Smält smöret, blanda med mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Häll mjölk och smör över jäst, och rör om tills jästen smält.
Blanda i salt, socker och morötter, och sist mjölet. Knåda till en smidig men kraftig deg, några minuter behövs i alla fall, den ska lossna från bunkens kanter. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Smörj en långpanna eller bakform (30 * 40 cm) med ordentligt med smör, elle rlägg i bakplåtspapper. Knåda degen lite lätt och tryck ut den i långpannan.
Skär med mjölad kniv till 24 bitar, och nagga "kakan". Jäs ytterligare 30 minuter under bakduk.
Grädda i 225 grader ca 15-20 minuter och låt sen svalna på galler.

Njut brödet varmt med smör på ;)




bitar av morotsbrödet


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0