This is Jack, the pumpkin King

Nu är det halloween igen! Woohoo! I år har vi för första gången karvat oss en jack o' lantern, alltså en pumpalykta. Det är mycket enklare än man kan tro, även barnen kan hjälpa till att gröpa ur och rita på pumpan, men lämna skärandet till de vuxna.


Jack O' Lantern

  • 1 st stor pumpa (grukar heta halloween-pumpa i affärerna)
  • 1 st vass, ganska lång kniv
  • 1 st glasskopa i metall
  • 1 bunke att lägga avfall i
  • värmeljus eller liknande

Börja med att skära upp ett lock i toppen av pumpan. Håll dig hyfsat nära skaftet. Rita gärna innan du skär, whiteboardpennor går att tvätta bort från pumpan efteråt. Ta upp "locket" och jämna till så inga trådar hänger ner. Nu kan du börja plocka ur frön och trådarna som fröna hänger i. När du fått loss det mesta som sitter löst, så använd glasskopan att skrapa ur det som sitter fast med. Pumpan ska vara så pass tömd att inget kan hänga ner i ljuset eller för hålen som du skär sedan.
Så, dags att designa Jack då. Om man googlar lite så kan man hitta mängder av tips och mallar, endera väljer man en sån och skriver ut, och ritar efter den, eller så ritar man på fri hand direkt på pumpan. Jag ritar direkt, blir roligare så, och dessutom kan barnen hjälpa till. Här delade vi upp det så att äldsta tösen ritade ögonen, minstingen ritade en näsa och jag ritade munnen. Sen är det bara att skära! Ta de stora bitarna först, så blir det lättare att få loss de små sen. Ytterligare ett bra tips är att börja från mitten och jobba utåt, på så sätt blir det lite stabilare och enklare att skära. Använd gärna en mindre kniv till de finare detaljerna. Putsa bort de sista resterna inifrån så att så mycket ljus som möjligt kan komma ur hålen. När du skurit klart kan du ta ett papper med lite vatten på och tvätta av din pumpa.


Nu är Jack redo att tjänstgöra på din yttertrappa, balkong eller i nåt fönster. Dock kan det lukta en del när man tänder, så utomhus är en bra plats att ha den på. Sätt i ett värmeljus, tänd och sätt på locket, och njut av din pumpa fler dagar än bara 31/10.



En annan sak som hör i alla fall det amerikanska halloweenfirandet till, är pumpapajen. Här i Sverige kallas den även för falsk ostkaka, men jag hittade ett recept på just amerikansk pumpapaj som jag tänkte dela med er. Riktigt gott och den doftar nästan jul.

Amerikansk pumpapaj


ca 4 dl vetemjöl
1 msk socker
0,25 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
175 gram margarin
0,25 dl vatten
1 äggvita

ca 1,5 kg pumpa
lite olja
4 ägg
2,5 dl grädde
1 tsk kanel
0,5 tsk malen ingefära
0,25 tsk malda nejlikor
1,5 dl socker

valnötter eller pekannötter att dekorera med.

Börja med degen. Blanda vetemjöl, bakpulver, socker och vaniljsocker. Dela margarinet i bitar och blanda med de torra ingredienserna tills det är en grynig massa. Blanda i vattnet och knåda snabbt ihop till en deg. Lägg degen i plastfolie och låt vila i kylskåp ca 30 minuter.
Ta ett bakplåtspapper, lägg på en plåt och pensla lätt med lite olja. Dela pumpan i två delar, gröp ur fröna och lägg dem med snittytorna nedåt på plåten. Ställ i ugnen 175 grader, ca 45 minuter.
Tryck eller kavla ut hälften av degen i en hyfsat djup pajform. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå och fyll med torkade bönor eller liknande. När pumporna är klara, ställ in formen med pajskalet på 160 grader i ca 15 minuter. Ta sedan bort pappret och bönorna och grädda ytterligare ca tio minuter.
Medan pajskalet står i ugnen, vispa upp 1 äggvita.
Gräv ur köttet ur pumpan, det borde vara ganska mjukt. Mixa med en mixerstav eller i en mixer så det blir puré. Blanda i 4 ägg, ett i taget och se till att du blandar ordentligt. Häll i grädden och blanda runt ordentligt. Blanda till sist i kryddorna och sockret. Häll ner smeten i pajskalet och ställ in i ugnen på ca 160 grader, i ungefär 45 minuter.
Pajen är klar när den har "stannat", alltså, när den är mer fast än flytande.
Dekorera med valnötter eller pekannötter. Servera med glass eller vispgrädde.

Min minsta tös är allergisk mot mjölk, men den här pajen går jättebra att baka med ersättningar. Jag använder Mildas mjölkfria margarin och iMat istället för grädde. Det finns även "vispgrädde" gjord av sojabönor som funkar jättebra.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0