Blåbärsdags

Ja å är det blåbärsdags igen. I år kom de tidigt, men vad gör det? Bara trevligt att kunna ta med sig barnen ut i skogen och plocka blåbär på semester, så det har jag gjort idag. Det tar tid att plocka blåbär, särskilt när man har barn med sig, så att bara äta dem rätt upp och ner kanske inte alltid är det roligaste. Det blir mycket jobb för en tallrik blåbär. Så här bakar vi med blåbär, och idag blev det muffins. Muffins går snabbt och lätt att baka, absolut enklast är om man har muffinsplåtar med non-stick beläggning.
Jag lägger med lite annat smått o gott med blåbär här nedan med.

Blåbärsmuffins 12 st

100 gram smält smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 dl mjölk eller vatten
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
ca 1 tsk salt
200 gram färska blåbär (frysta funkar de med)

Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker pösigt. Rör i mjölk och smält smör. Tillsätt mjöl, bakpulver och salt, och vispa ordentligt. Rör försiktigt ner blåbären och fördela smeten i formarna.
Grädda  i ca 12-15 minuter tills muffinsen fått färg och rest sig.

Njut av ett gott dagsverke, och gör gärna flera satser. Muffinsen går jättebra att frysa.


Blåbärsmuffins


Blåbärssylt

1 liter blåbär (500 gram)
3 dl socker
1 msk vaniljsocker
ev. konserveringsmedel

Blanda socker, vanlijsocker och blåbär i en gryta. Koka upp under omrörning och låt koka på medelhög värme tills blåbären är mos (ca 15 minuter). Skumma sylten emellanåt. Om du ska ha sylten i kylen så kan du använda valfritt konserveringsmedel, typ natriumbensoat (det står på förpackningen hur man gör). Annars går det bra att frysa sylten i lagom stora förpackningar så man kan tina allteftersom man behöver mer (eller allra bäst är ju att använda sylten direkt).

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0