SvamprisottoSvamprisotto, 4 port.

4 dl avorioris
1 gul lök
1 dl vitt vin
8 dl grönsaksbuljong
ca 300 gram förvälld svamp, ex kantareller, taggsvamp och/eller champinjoner
smör till stekning av löken
salt
svartpeppar
en nypa ingefära
lite chilipeppar
1 tsk dragon

Hacka löken och stek lätt i en gryta med lite smör. Häll i riset och stek det blankt, tar någon minut. Häll på vin och lite av buljongen, och koka upp. Låt skjuda och tillsätt resterande buljong i omgångar när tidigare vätska börjar koka in i riset. När all buljong är i grytan hälle rdu i svampen, med spad, kryddar, smakar av och låt skjuda tills riset är mjukt och risotton är krämig.

Risotton går bra att äta som den är, emn servera gärna med en sallad, lite broccoli elelr kanske lite bacon.


Rabarberglass

Snabbt och enkelt, och ett bra sätt att göra annat med rabarberna än bara sylt och paj.

Rabarberglass

6-7 stjälkar rabarber
2 dl strösocker
1 dl vatten
1 krm askorbinsyra
1 kanelstång
5 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
ca 15-20 maränger

Skölj och skär rabarberna i bitar, ca 1-2 cm, och lägg i en gryta. Häll i socker, vatten, kanelstång och askorbinsyra. Koka tills rabarbern är mjuk. Ställ att svalna.
Häll grädden i en bunke, blanda i vaniljsocker och vispa tills grädden är medelhård. Krossa marängerna och vänd ner i grädden.
Klä en form/bunke i plastfolie så det blir lättare att få ur glassen ur den. Vänd ner rabarberkompotten i grädden, det gör inget om det blir marmorering i glassen så det behöver inte vara jämnt. Ställ i frysen och ät när den frusit ordentligt, efter några timmar.


Höstpyssel

Ja då börjar det lida mot höst, och trädgården är full av ätbara saker. I dagarna har jag plockat av frön från dillen, blir jättebra utsäde till nästa år, och gott att ha i hembakat bröd (recept på det kommer senare). Primärt just nu i min trädgård är de sista rabarberna, nypon och betor, både röda och gula. I år har jag gjort något som jag inte provat förr, nämligen nyponsoppa, gott och nyttigt är det och den går jättebra att frysa in.

Nyponsoppa ca 1,3 liter

6-7 dl färska nypon
1,3 liter vatten
1,25 dl socker
1,5 msk potatismjöl

Rensa bort blomfnas från nyponen och lägg bären i en gryta. Häll på vattnet och koka ca 10-15 minuter. Rör om och krossa gärna bären med en slev under kokningen. Häll vätska och bär i en sil över en bunke och passera/sila bären. Släng skräpet som blir och häll över soppan i en gryta (var noga med att få med all "puré" som finns på undersidan av silen. Blanda i socker och potatismjöl (blanda potatismjöl med lite av vätskan för sig och häll i grytan och rör om). Låt koka upp och servera med glass eller bara som den är.RSS 2.0