Julfavoriter

Jaha, nu kommer mer julrecept... Det är lika bra att jag erkänner det, jag älskar julen! Här kommer två av mina favoritrecept, kanellöv och wienernougat.

Kanellöven är för mig en doft (och smak) från svunna tider. Jag minns faktiskt inte vem det var som bakade dem när jag var liten, kan ha varit farmor, kan ha varit moster eller, ja, jag minns faktiskt inte. Det jag i alla fall minns är intrycket, den subtila kanelen, den spröda botten och de pärlsockret som ligger som snöflingor ovanpå. Nu när jag själv blivit vuxen och fick veta att receptet faktiskt fanns tänkte jag att de här kakorna var klart givna till jul. Två problem dock; receptet var minst sagt kryptiskt och moster bara skrattade och önskade lycka till med att få kakorna så tunna som de ska vara. Inte hindrade det mig, inte. Efter lite klurande och provande hade jag så en deg och började kavla. Första plåten blev god, men på tok för tjocka kakor. Men allteftersom jag jobbade mig igenom degen så blev de bättre och bättre.

Kanellöv (ganska många)

drygt 4 dl (250 gram) vetemjöl
drygt 1 dl (100 gram) socker
2 tsk hjorthornssalt
100 gram smör/margarin
1 ägg + 1 ägg till pensling
1 kanelstång, malen tillsammans med lite strösocker
pärlsocker

  • Börja med att mala kanelen. Det går att göra i en mortel men det tar tid och är jobbigt. Dock gör det inget om de tär lite grovmalda bitar kvar, det är bara att sila bort dem innan man använder kanelen. Vill man så kan man använda färdigmalen kanel, men jag tycke rinte att det blir riktigt samma smak.
  • Häll upp vetemjölet, sockret och hjorthornssaltet på ett bakbord, och blanda noga.
  • Tillsätt smöret i små bitar och blanda samman ordentligt (det håller inte riktigt ihop).
  • Tillsätt ägget och arbeta degen tills den är smidig.
  • När du ska baka ut degen så gör det på ett bakplåtspapper på en plåt. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå degen för att den inte ska gå sönder eller fastna på kaveln. Kavla den så tunnt det går, och sen lite till. Det är lätt att tro att den går sönder tidigare än vad den faktiskt gör. Lyft av det övre pappret och ta ut med bakformar/pepparkaksformar och plocka bort degen som blir över runt kakorna.
  • Pensla kakorna tunnt med uppvispat ägg, strö på malen kanel och lite strösocker.
  • grädda ca 6-8 minuter i 175 grader i mitten av ugnen. Håll koll på kakorna för de ska bara få lite, lite färg i kanterna (eller i 14 dagar som det stod i orginalreceptet).




Wienernougat (en plåt, eller halv)

Det här är ett av de enklaste recepten på godis som finns, och lika gott som enkelt.

100 gram mandelspån
250 gram nougat (typ odense)
200 gram mörk choklad

  • rosta mandelspånen i en torr stekpanna.
  • smält choklad och nougat, endera över vattenbad eller direkt i grytan på svag värme.
  • häll mandelspånen i smeten
  • rör om och häll upp i en liten långpanna, eller gör dubbelsmet och häll i en vanlig långpanna.
  • Låt svalna (jag brukar ställa ut plåten med en handduk över, på uteplatsen)
  • skär upp i önskade bitar när smeten stelnat.



Pepparkakor

Här kommer ett recept från mormor. De här pepparkakorna har vi i släkten bakat i många år och de blir alltid lika goda. I år bakar vi på soyagrädde och hoppas det går bra.

Pepparkakor
1,5 dl sirap
2,5 dl farinsocker
1 tsk nejlikor, malda
1 tsk ingefära, mald
1 tsk kanel
1 tsk pomeransskal, malda
175 g smör
1,5 dl vispgrädde
11-12 dl vetemjöl, (650-750 g)
2 tsk bikarbonat

Degen är smidig och lättkavlad på mjölat underlag.Ska degen användas till pepparkakshus bör mera mjöl arbetas in. Den som inte har tid att kavla tunna kakor kan forma degen till en kaka ca 3 cm tjock och 10 cm lång i en frys- eller bakform. Låt då degen stå riktigt kallt i 2 dygn och skiva den sedan med hjälp av en osthyvel. Remsorna lockar sig och är lätta att räta ut direkt på bakplåtspapper. Passa gräddningen noga! Pepparkakor blir brända mycket snabbt!
1. Rör sirap, farinsocker, kryddor och smör smidigt.
2. Vispa grädden hårt och arbeta försiktigt in den i degen.
3. Blanda mjöl och bikarbonat. Arbeta in det i degen.
4. Låt degen vila övertäckt med folie på sval plats till följande dag.
5. Sätt ugnen på 225°.
6. Kavla en bit av degen till en tunn platta på väl mjölat underlag. Ta ut kakor med mått och lägg dem på bakplåtspapper. Grädda pepparkakorna ca 5 min. Låt dem svalna på plåten och sedan kallna helt på galler.

RSS 2.0