Storkok

Ja, nu har skolorna börjat igen och jag börjar nytt jobb om ett par veckor, så därför tar jag den här veckan i akt och fyller upp frysen med matlådor så jag ligger ett steg före. Idag blev det en halvt om halvt improviserad gulasch. Den blev god men tog lite längre tid än jag tänkte.
 
Gulasch ca 8 port
 
800 gram högrev
2 gula lökar
3-4 morötter
2 röda paprikor
nästan en hel vitlök (efter smak)
2 burkar krossade tomater
2 köttbuljongtärningar
1,5 liter vatten
1-2 msk margarin
8 potatisar
3-4 msk tomatpuré
1,5 dl rött vin
ca 10 vitpepparkorn
salt
svartpeppar
chillipeppar
paprikapulver
en nypa kanel
en nypa kardemumma
 
Skär lök, vitlök, morötter, paprikor och kött i tärningar, och fräs tillsammans med margarin i en stor gryta tills det kommit ut gott om vätska och köttet fått fin färg.
Fyll på med krossade tomater, buljongtärningar, vatten, vitpepparkorn och tomatpuré. Låt det hela koka upp och skär potatisen i tärningar under tiden. Häll i potatis och rött vin. Om det slutar koka, så låt det koka upp igen innan du sänker värmen på spisen, grytan ska bara sjuda lätt. Gör en grundkryddning och låt det hela puttra i ca 1 timme, tills köttet är ordentligt mört. Smaka av med mer kryddor, och servera sedan, gärna tillsammans med en klick grekisk yoghurt och surdegsbröd.
 

Kräftpremiär!

Nu närmar sig hösten med stormsteg och detta innebär att vi får äta kräftor igen. Underbart!! Jag och ena dottern är skaldjursälskare så den här tiden på året njuter vi lite extra. I fredags kväll skulle vi ha lite "fredagsmys" vilket innebar 2 kg kinesiska kräftor och en västerbottenpaj (plus lite grönsaker). Det blev dock över av både paj och kräftor så idag blev det kräftsoppa. Helt suveränt att kunna använda resterna på det här sättet.

Kräftsoppa 4 port
ca 20 kräftor med skal
4 dl spad från kräftorna
4 dillkronor med 1-2 dm stjälk på varje
2 små, eller 1 stor, rödlök
2 morötter
½ paprika
2-3 klyftor vitlök
15 g margarin
5 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde
1 dl grekisk yoghurt
1-2 tsk tomatpuré
salt
svartpeppar
en nypa chilipeppar
en nypa strösocker

Skala kräftorna och lägg undan kräftstjärtarna till senare. Lägg klor, ben och skal av stjärtarna i en gryta.
Dela grönsakerna i mindre delar, inte för smått det behövs inte, och lägg i grytan tillsammans med margarin. Fräs grönsakerna någon minut.
Lägg sedan i kräftspad, vatten, buljongtärning och dill. Koka upp och låt koka ca 15 minuter.
Sila bort skal och grönsaker, och häll tillbaka vätskan i grytan.
Blanda ner grädde, yoghurt, tomatpuré och kryddor. Koka upp och låt koka på låg värme i ca 5 minuter. Krydda och smaka av.
Strax innan servering läggs kräftstjärtarna ned i soppan.
Servera gärna med en kvist dill och lite hembakat bröd med smör och ost.


RSS 2.0