Kräftpremiär!

Nu närmar sig hösten med stormsteg och detta innebär att vi får äta kräftor igen. Underbart!! Jag och ena dottern är skaldjursälskare så den här tiden på året njuter vi lite extra. I fredags kväll skulle vi ha lite "fredagsmys" vilket innebar 2 kg kinesiska kräftor och en västerbottenpaj (plus lite grönsaker). Det blev dock över av både paj och kräftor så idag blev det kräftsoppa. Helt suveränt att kunna använda resterna på det här sättet.

Kräftsoppa 4 port
ca 20 kräftor med skal
4 dl spad från kräftorna
4 dillkronor med 1-2 dm stjälk på varje
2 små, eller 1 stor, rödlök
2 morötter
½ paprika
2-3 klyftor vitlök
15 g margarin
5 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde
1 dl grekisk yoghurt
1-2 tsk tomatpuré
salt
svartpeppar
en nypa chilipeppar
en nypa strösocker

Skala kräftorna och lägg undan kräftstjärtarna till senare. Lägg klor, ben och skal av stjärtarna i en gryta.
Dela grönsakerna i mindre delar, inte för smått det behövs inte, och lägg i grytan tillsammans med margarin. Fräs grönsakerna någon minut.
Lägg sedan i kräftspad, vatten, buljongtärning och dill. Koka upp och låt koka ca 15 minuter.
Sila bort skal och grönsaker, och häll tillbaka vätskan i grytan.
Blanda ner grädde, yoghurt, tomatpuré och kryddor. Koka upp och låt koka på låg värme i ca 5 minuter. Krydda och smaka av.
Strax innan servering läggs kräftstjärtarna ned i soppan.
Servera gärna med en kvist dill och lite hembakat bröd med smör och ost.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0