Rabarberfrossa!!!

Nu har min buske växt till sig ordentligt, rabarbern alltså. Snart åker vi på semester och då är det ju lika bra att plocka av så mycket som möjligt så den får möjlighet att växa till sig ännu mer. Idag blir det dock ingen smulpaj, utan jag tänkte helt enkelt göra marmelad och saft av den, så vi kan få lite smak av sommar under vintern med.

Sommarmarmelad, ca ½ liter

600 gram rabarber
100 gram (eller mer) smultron
två händer fulla med ringblommor (använd bara kronbladen)
1 vaniljstång
1 kanelstång
½ tsk malen ingefära
450 gram socker

Skär rabarbern i 1 cm långa bitar. Dra kronbladen av ringblommorna.
Koka upp rabarber, vanilj, kanel, ingefära och socker. Låt koka ca 30 minuter.
Rör ner smultron och blomblad, och låt koka ytterligare 5-10 minuter.
Plocka upp vanilj och kanelstång. Häll upp i väl rengjorda burkar och ställ upp och ned för att svalna.




Rabarbersaft, ca 1 liter

500 gram rabarber
7 dl vatten
200 gram strösocker (ca 2,5 dl)
1 vanlijstång

Skär rabarbern i bitar. Koka upp rabarber, vatten och vanilj. Låt koka ca 15 minuter utan omrörning.
Sila bort rabarber och vanilj.
Koka upp vätskan tillsammans med sockret.
Häll upp på flaska.

Blanda efter smak ut med vatten när den ska användas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0