Förlänga sommaren = konservera allt ätbart

Inte allt ätbart då kanske, men mycket går att spara och äta under vintern. Alla rotfrukter klarar sig rätt länge så lnge de får ligga mörkt, svalt och torrt. Om man inte har en egen jordkällare går det dock bra att lägga in eller förvälla och frysa det mesta.

Förvälla rödbetor:
Skala rödbetorna och skär i den storlek du vill ha (ju mindre desto kortare koktid). Lägg i kallt vatten, salta lätt och koka upp. Låt koka några minuter, häll av och lägg i påsar och stoppa in i frysen.

Förvälla sockerärtor:
Rensa bort allt som inte ska ätas (blad o dyl). Koka upp lättsaltat vatten. Lägg i ärtorna när vattnet kokar, räkna till ungefär 15, ta upp dem och slå på kallt vatten genast. Häll av vattnet när ärtorna är svala och lägg ärtorna i en påse och frys.

Förvälla kantareller (och säkerligen annan svamp med):
Rensa svampen och skär i mindre bitar. Lägg i en gryta och värm långsamt upp till kokning (kantarellerna har egen vätska så du behöver inte tillsätta nån). Låt koka tills vätskan är väl upptagen av svampen. Lägg kantarellerna i burkar och häll över lite svampspad. Frys in.

Sötare saker som frukt och bär kan man med fördel göra sylt, saft, marmelad eller liknande av, du hittar många bra recept för sånt på den här sidan.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0