Pepparkakor

Här kommer ett recept från mormor. De här pepparkakorna har vi i släkten bakat i många år och de blir alltid lika goda. I år bakar vi på soyagrädde och hoppas det går bra.

Pepparkakor
1,5 dl sirap
2,5 dl farinsocker
1 tsk nejlikor, malda
1 tsk ingefära, mald
1 tsk kanel
1 tsk pomeransskal, malda
175 g smör
1,5 dl vispgrädde
11-12 dl vetemjöl, (650-750 g)
2 tsk bikarbonat

Degen är smidig och lättkavlad på mjölat underlag.Ska degen användas till pepparkakshus bör mera mjöl arbetas in. Den som inte har tid att kavla tunna kakor kan forma degen till en kaka ca 3 cm tjock och 10 cm lång i en frys- eller bakform. Låt då degen stå riktigt kallt i 2 dygn och skiva den sedan med hjälp av en osthyvel. Remsorna lockar sig och är lätta att räta ut direkt på bakplåtspapper. Passa gräddningen noga! Pepparkakor blir brända mycket snabbt!
1. Rör sirap, farinsocker, kryddor och smör smidigt.
2. Vispa grädden hårt och arbeta försiktigt in den i degen.
3. Blanda mjöl och bikarbonat. Arbeta in det i degen.
4. Låt degen vila övertäckt med folie på sval plats till följande dag.
5. Sätt ugnen på 225°.
6. Kavla en bit av degen till en tunn platta på väl mjölat underlag. Ta ut kakor med mått och lägg dem på bakplåtspapper. Grädda pepparkakorna ca 5 min. Låt dem svalna på plåten och sedan kallna helt på galler.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0