Mer halloween...

Ja, jag är ovanligt inspirerad i år, så jag tänkte prova något nytt. Varför inte makroner? Ja de som har vett att veta sina begränsningar kan ju tycka att det är lite svårt, men varför inte prova? Många lärdomar har jag fått dock, den viktigaste var nog att alltid ha tillräckligt med ingredienser för att göra en ny batch, för det är lätt att misslyckas. Makroner tar tid, så räkna med några timmars arbete. Det är visserligen värt allt stök när man är klar, för de är verkligen ljuvliga. När det gäller ugnstemperatur så har jag lärt mig att det varierar från ugn till ugn, min ugn bör bli perfekt på 125grader, medan recepten jag tittat på varierat mellan 93 och 150. Prova dig fram alltså. Och det här med att få till bra färg på bakverken... om du ska ha rejäl färg på dem kan det vara bra att ha i färgen sist och dessutom använda lite extra florsocker eller mandel i smeten så den blir kraftigare, de flyter lätt ut och blir tunna annars. Ehm, ja, å gör dem inte för stora. En smet räcker till 30 delar (alltså 15 makroner) men jag har gjort dubbelt, en av varje färg, och fick nog inte ihop mer än 15 makroner ändå.
Nåja, glöm inte att njuta rejält av dem, för det är du värd när du väl får ihop dem.

Pumpapajskryddade Makroner, 15 st
2 äggvitor
60 gram skållad mandel (jag använde mandelspån och det funkade jättebra)
2 dl florsocker
2 msk strösocker
hushållsfärg (gul)

Häll upp två äggvitor i ett glas och ställ i kylen, helst 12 timmar innan du ska göra makronerna, och var jättenoga med att ingen äggula kommer med.
Ställ in ugnen på 125 grader. Börja sedan med att mala mandel i en mixer, stavmixer eller liknande storlek funkar perfekt. Ha i florsockret i mixern och kör runt tills mandel och socker är bra blandat. Sikta ned på en bakplåt och ställ i ugnen 5 minuter. Låt svalna (det går snabbt).
Vispa äggvitorna till hårt skum (maräng) och häll på strösockret lite i taget under vispningen. När du kan göra toppar i äggvitan som inte böjer sig så räcker det, men gör marängtestet och försökra dig om att du kan vända bunken upp-o-ned för att vara helt säker. Nu blandar du i färgen, om du inte ska ha i för mycket, för det kan få smeten att bli rinnig.
Vänd ned de torra ingredienserna (sikta gärna en gång till) tills du har en jämn smet. Nu kan du testa smetens kvalitet genom att ta en sked och lägga ut lite smet på bakplåtspappret med. Om smeten flyter ut snabbt kan du hälla i lite mer florsocker i smeten. Om den inte flyter ut alls kan du bara röra runt lite till i smeten och sen prova igen. För att vara perfekt ska den flyta ut långsamt.
Nu är det dags att lägga upp smeten på bakplåtspapper, gör detta med en sprits. Du ska spritsa ut i storleken av en femkrona, inte större! Blir de större är det inte säkert att de håller utan spricker eller blir ojämnt gräddade. Det får lagom plats med 30 st på en plåt.
Nu ska makronerna vila i minst en timme för att ytan ska torka lite.
När de stått tiden ut ska de gräddas i ca 15 minuter (men det kan ta mer eller mindre tid). Du kan känna försiktigt på dem med fingertoppen när du tror de börjar bli klara, de ska vara fasta och inte dallra.
När du tar ut dem ur ugnen ska du ta dem från bakplåtspappret så snabbt som möjligt. Ett tips jag hittade var att hälla ett tunnt lager med vatten mellan plåt och papper för att på så sätt få hjälp av vattenångan att lossa dem. använd sedan något tunnt för att få bort dem, ex en stekspade eller osthyvel.
Låt makronerna svalna innan du brer på smörkrämen. Jag använde sprits även till smörkrämen och det fungerade jättebra.
Fyll makronerna genom att spritsa på smörkräm på ena delen och försiktigt lägga på en annan del (som en hatt).
Låt stå i kylen ett tag innan du smakar, så smörkrämen stelnar ordentligt.

Smörkräm
100 gram smör
1,5 dl florsocker
1-2 droppar vaniljarom
1 tsk kanel
0,5 tsk ingefära
0,25 tsk malda nejlikor
hushållsfärg

Låt smöret stå framme och mjukna en stund innan användning.
Vispa smör och florsocker med elvisp.
Tillsätt arom, kryddor och färg, och vispa tills du har en mjuk kräm.
Till dessa använde jag gul och röd färg för att få till en orange kräm som ska likna mittendelen av candy corn.

Jaha, det här var mina tips på makroner... det kanske kommer fler och snyggare när jag blivit bättre på dem. Men tänk på att det är smaken som räknas, inte utseendet.


Pumpapajsmakande Makroner med färger från candy cornKommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0