Saffran och kardemumma

Jag är barnsligt förtjust i saffran, i alla former: saffransbullar, saffransris, saffranstryffel och nu... saffransskorpor. Jag hittade det här receptet på nätet men förenklade det lite, man behöver verkigen inte 700 bunkar med olika ingredienser om man tänker till lite när man bakar. Gör gärna en dubbel sats av de här skorporna, för de går åt snabbt som... choklad, eller, ja, ni vet.

Saffransskorpor ca 35 st

100g smör
1g saffran (2 pkt)
2 ägg
1,5 dl strösocker
5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1,5 dl sötmandel alternativt 100g mörk choklad, grovt hackad
lite extra strösocker som garnering

Smält smör och saffran i en gryta på låg värme.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, även mandel/choklad som grovhackats.
Rör ner äggen i det smälta, något svalnade smöret.
Rör ner smörblandningen med de torra ingredienserna och knåda ihop till en smidig deg, det går ganska snabbt.
Dela degen på 3 delar och gör avlånga längder av dem,. Lägg på en plåt, strö socker på dem och grädda i 175 grader ca 25 minuter.
Ta ut plåten ur ugnen och sänk värmen till 125 grader.
Skär längderna till ca 1 cm tjocka skorpor. Lägg tillbaka på plåten och ställ in dem i ugnen ca 10 minuter.
Stäng av värmen och låt skorporna torka tills ugnen svalnat.

Njut tillsammans med varmt kardemummakaffe, glögg, julmust eller annat gott att dricka.


Kardemummakaffe

Ett litet tips för dig som vill sätta lite guldkant på kaffet. När du brygger kaffe, tillsätt kardemumma i kaffefiltret tillsammans med kaffet, ca 1 tsk per kaffekopp (men det är en smaksak hur mycket man vill använda). När kaffet är klart doftar det ljuvligt i köket och smaken på kaffet blir fylligare och lite speciell.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0