Söta scones

Ibland vill man lyxa till vardagen lite, och varför inte göra det med extra goda scones till téet eller till frukosten? Eller varför inte som kvällsmacka framför en bra tv-serie (kan starkt rekommendera The Big Bang Theory)?
De här sconesen är väl inte de nyttigaste, men klart bland de godaste jag ätit. Som vätska går det jättebra att använda mjölk eller matgrädde, jag använde vatten och iMat eftersom vi är mjölkallergiker här.

Fika-Scones (4 kakor)

2,5 dl iMat
0,5 dl vatten
75 gram margarin
1 dl havregryn
2 dl grahamsmjöl
5 dl vetemjöl
½ dl honung
1 dl russin
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
1½ tsk kardemumma
½ tsk kanel

Blanda alla torra ingredienser i en bytta.
Tillsätt margarinet i små bitar och blanda till en grynig massa.
Rör i russin, honung och till sist vätskan.
Blanda runt tills du har en deg, men inte längre än nödvändigt.
Dela i fyra delar på en plåt och gör delarna ca 15 cm i diameter. Skåra ett kryss och nagga kakorna.
Grädda i 250 grader ca 12 minuter långt ner i ugnen.

Fruktig Kladdkaka Delux

100g margarin/smör
2 dl strösocker
2 ägg
1,5 dl vetemjöl
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
ca 50 g mörk choklad
4 torkade aprikoser (hackade)
½ dl russin
2 msk hackade valnötter
2 msk snabbkaffepulver utrört i lite vatten
1 msk fruktmarmelad

Ställ ugnen på 175 grader.
Smält margarinet.
Blanda ägg och strösocker.
Rör i övriga ingredienser, avsluta med mjölet.
Häll upp i en smörad och bröad form (eller non-stick), och ställ i ugnen ca 20 minuter (kortare tid för större form).

Njut till kaffet/kéet, gärna med lite glass eller grädde.



Varjas godisplättar

Ibland kallas de här kakorna även för krabbelurer, tror jag. Fick receptet av en väninna och nu har dottern gjort det till sitt eget. Karamellfärg är ett hett tips på de här kakorna.

2 ägg
2 dl strösocker
6 dl mjöl
4 tsk bakpulver
2 dl mjölk
lite vaniljsocker

blanda och stek i plättlagg

RSS 2.0