Pizzatajm

En av våra barns favoriter är hemlagad pizza, den går så bra att de oftast hellre vill ha den än köpepizza, vilket jag är glad för då det blir bra mycket billigare och blir en hel del över till matlådor. De går jättebra att skära upp i lagom bitar och styckfrysa. Egen pizzasallad är också lätt att göra, och variera.

Pizza, en ugnsplåt

25 gram jäst
2½ dl vatten
2 msk olja
1 tsk salt
ca 5 dl vetemjöl

krossade tomater
valfri fyllning
riven ost
pizzakrydda

smula ner jästen i en bunke.
Häll på fingervarmt vatten och rör tills jästen smält.
Blanda i olja och salt.
Jobba in mjöl till en smidig deg.
Låt jäsa 30 minuter.
Baka ut direkt på bakplåtspapper på en plåt.
Lägg på krossade tomater, fyllning och riven ost. Avsluta med pizzakrydda.
Grädda i ugnen i 200 grader tills osten fått fin färg.

Pizzasallad

vitkål
olja
vinäger
salt
peppar

Strimla vitkål i en skål
Häll på valfri mängd olja och vinäger. Vinägern väljer du själv vilken smak du vill ha, jag föredrar dadelvinäger eller vanlig vitvinsvinäger, medan barnen bäst gillar joordgubbsvinäger.
Krydda med valfri mängd salt och peppar, smaka av.
Låt stå svalt medan du gör pizzan, eller helst över natten.



Vaniljdrömar!!

Nej inte sånna kakor som smälter i munnen, utan vaniljcupcakes. De är en uppenbarelse i vanilj och supergoda. Man kan använda precis vilket muffinsrecept man vill, men här nedan är det jag använde till blåbärsmuffinsen, och det funkar lika bra till de här med viss modifikation då.

Vaniljcupcakes 12 st

100 gram smält smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 tsk vaniljsocker

200 g creamcheese
2 dl vispgrädde
4 tsk vaniljsocker
50 g smör (rumstempererat)
1 dl florsocker

Smält smöret och låt svalna något.
Vispa ägg och strösocker luftigt.
Rör ner vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker, tillsammans med ägg, mjölk och smör.
Vispa till en jämn smet.
Häll upp i muffinsformar (gärna i en muffinsplåt) ungefär 3/4 av formen.
Grädda i 175 grader ca 20 minuter i mitten av ugnen.
Låt dem svalna.

Vispa ihop creamcheese, vispgrädde, vaniljsocker, smör och florsocker till en tjock smet som går att spritsa.
Spritsa på muffinsen, och garnera enligt egen smak.

Servera någorlunda omgående, inom några timmar om de står i rumstemperatur, ett dygn om de står i kylskåp.



RSS 2.0